Tästä aiheesta minua on patistettu kirjoittamaan useampaankin kertaan ja kyllähän sitä on pakko tarttua aiheeseen josta luulee osaavansa sanoa jotain (ja kun kerran huomasin, että peräti vuosi blogaamista on jo takana). Väitän siis, että metelin määrä tallia aloittaessa korreloi mahdollisesti negatiivisesti tallin ikään.

Koko ajan perustetaan uusia talleja, ja toiset tallit vain ovat lyhytikäisempiä kuin toiset. Olen puhunut aiheen vierestä ja aiheeseen liittyen aiemminkin. Esimerkiksi kaksi viimevuotista kirjoitusta liittyvät jotenkin asiaan: sekä

Virtuaalipiireihin tulee välillä ihmisiä, jotka pitävät suurta meteliä tulostaan ja perustamastaan tallista (usein jopa ennen kuin talli on valmis). Talliin hankitaan sen viisikymmentä uutta hevosta kovalla tohinalla, ja senhän tietää mitä siitä suurella todennäköisyydellä seuraa. Useimmat pitkäaikaiset harrastajat suosittelevat aloittamaan rauhassa ja pienemmällä hevosmäärällä tai hoitohevosen ottamisella, ja siihen on syynsä: alkuhuuma ei kestä ikuisesti.

Ensihetket ovat kaikille mielenkiintoisempia, kuin vuosia jatkunut saman kaavan puurtaminen. Ensin hevosten kalenterit päivitetään kerran päivässä, parin vuoden päästä ehkä muutaman kerran vuodessa - mikäli enää ollaan mukana touhussa. Virtuaalihevostelu kuulostaa eksoottisemmalta kuin onkaan. Loppujen lopuksi se on vain iso kasa tekstiä ja koodeja, josta mielikuvituksen avulla revitään suuria tarinoita. En siis oikeastaan moiti niitä, jotka eivät tunne virtuaalimaailmassa viihtyvänsä.

Pieni ripaus muiden harrastajien ajattelua on kuitenkin kiva lisä. Hankkiessaan muiden kasvatteja ison kasan ja lopettaessaan sitten, joutuvat muut kasvattajat ongelmiin. Isoa kasaa kasvatteja ei niin vain siirrelläkään muiden nimiin. Kukaan ei osta niitä, koska kaikilla on omat kiintiönsä ja kiinnostuksensa. On paljon kiltimpää ja fiksumpaa aloittaa niillä tuontihevosilla ja / tai vähäisellä hevosmäärällä. Lopettaessa voi jättää tuontihevoset bittiavaruuteen ja pienempää hevosmäärää voi aina lisätä helpommin kuin suurta vähentää, usko pois.

Näin muutaman vuoden harrastaneena voin todeta, että pienemmällä metelillä ja rauhallisemmin aloittaneet viihtyvät usein pitempään seurassamme. Edelleenkin: hiljaa hyvä tulee.