Kulkemisteni vuoksi joudun aina tyytymään hitaampaan internetyhteyteen, koska oma nettiyhteyteni on tiukasti sidoksissa pistokkeeseen seinässä ja osoitteeseen, jota nimitän kodikseni. Siksipä siis esimerkiksi juuri nyt käytössäni on internetyhteys, jonka nopeus on aivan toista luokkaa, kuin esimerkiksi laajakaistayhteydet aivan siitä syystä, etten satu kulkemaan kaupunkialueella vaan sen sijaan taajamassa, jossa laajakaista on pikemminkin kuninkaallinen ylellisyys kuin elämän perusosa.

Matkailussani on se hyvä puoli, että koska yhteys on niin hidas, en oikeastaan voi päivitellä tallejani (sillä fiksuna ihmisenä haluan käyttää ftp-ohjelmaa, jotta minulla on tarvittaessa varmuuskopiot omalla koneellani). Tavallisten html-tiedostojen siirto sivutilalle onnistuneesti vie hermojen lisäksi tuhottomasti aikaa ja minä mieluummin pidän ne harvat "pakolliset" vapaapäivät virtuaalitalleilusta vapaina harrastuksesta.

Hitaasta yhteydestä on myös useampi huonompi puoli - tai ainakin herättävä puoli. Raskaat internetsivut saavat yhteyden polvilleen (etenkin kaikki mukavat pikku flash (yms)-kyhäelmät, joita kaupallisilla sivuilla viljellään oikein urakalla). Arvatenkin osa virtuaalitalleista kuuluu niihin raskaamman sarjan edustajiin. Jos jo foorumeilla pörrääminen tuntuu vievän ikuisuuden, virtuaalitallit aiheuttavat varmasti vähintäänkin päänsäryn. Ensin lataat niitä viikon, ja sittenkään et saa mitään valmiiksi.

Mutta älkää toki huoliko - päänsäryn saan myös omasta virtuaalitallistani. Asukkaat-sivulla on liuta hevosenkuvia, lisäksi jokaisen kohdalla on ikääntymislaskuri (joka uskokaa tai älkää hitaalla yhteydellä aiheuttaa ongelmia) sekä kaiken lisäksi jo itse otsikkokuva on raskas. Toisaalta sivu on suhteellisen selkeä, mutta se on silti raskas pyöritettävä.

Nopealla yhteydellä, joka minulla on kotonani, se on helppo pyörittää, mutta silti nopeus jää kaihertamaan. Ei kaikilla ole edelleenkään maailman nopeimpia nettiyhteyksiä - ja osahan surffaa kännyköilläkin (joissa pitäisi puolestaan ottaa huomioon jo resoluutiokin?). Huonon omatunnon soimaamana olen miettinyt ratkaisua jo pidemmän aikaa. En kuitenkaan haluaisi luopua nykyisestä sivusta, sillä kaikki oleelliset tiedot voin kurkata jo siltä sivulta. Jopa pikkuruisilla kuvilla on merkitys - kuvat on valittu juuri sitä tiettyä hevosta varten ja usein kuva tuo mieleeni jotain olennaista kyseisestä hevosesta.

Vaihtoehtona taitaisi olla vain toisen indexin luominen (jonne pääsisi helposti). Esimerkiksi pelkkä kevyt tekstiversio (sisältäen ihan perustiedot: nimi, rotu, skp, isä, emä, ennätys ja voittosumma) varmaankin riittäisi. Jos vain muistan päivitellä sitä, niin pääsisin itsekin ainakin oman tallin osalta helpommalla tämän internetyhteyden varassa ollessani.

Mutta ongelmaa se ei siltikään ratkaisisi kokonaan. Oma tallini ei ole kaikki virtuaalitallit (vaikka omaan napaan tuijottelu lieneekin hauskinta). Mitäköhän senkin eteen voisi tehdä? Ruikuttaa hooteenetissä "jättäkää ne yliarvostetut leiskamössöt ja tehkää simppeleita, toimivia kokonaisuuksia"? Taitaa olla toivoton tehtävä.