Loistosta saadaan ilmoille aina silloin tällöin kunnon yllätyksiä. Joskus löydät juuri sellaisen hevosen kuin olit etsimässä, joskus taas löydät orivalikoimasta sopivan oriin, mutta joskus, vain kerran elämässäsi, kohtaat foorumilla viestin otsikolla "Loisto muuttaa..." - mitä ihmettä?

Kyse on Loiston muutosta pienempiin tiloihin. Hevoskanta pienenee muuton yhteydessä ja hevosia myydään uusiin koteihin ja vanhoja lopetetaan. Tällekin päivälle siis löytyi yllätyksiä kerrakseen. Aikaisemmin tiedettiin jo, että Loisto on lopettamassa, mutta on pakko myöntää yllättyneeni kun jo tässä vaiheessa lähtee hevosia myyntiin. Noh, lopun alkuahan tämä on ja siihen on vain tyydyttävä.

Loistolla on kuitenkin aina ollut tyyliä, ja eipä tälläkään kertaa saanut pettyä. Myytävät hevoset ovat hienoja rotunsa edustajia ja lupaavia ratojen konkareita (ja arvatkaas kenen nenän edestä niitä myytiin jo muutamia?). Kismittää vain, kun ei ole ehtinyt hommata sen enempää loistolaisia, kuin mitä meillä on (lue: liian vähän).

Ja kukaan ei sitten tule moittimaan minua ylisanoista. Minun mielessäni Loisto tulee aina olemaan yksi niistä talleista, jotka antoivat kunnon sysäyksen oman raviharrastukseni aloittamiselle ja sitä kautta myös kiinnostukselle virtuaaliravaajiin. Olen aina arvostanut Loistoa etenkin laajan kasvatustyön takia. Hevosia löytyi jokaiseen makuun ja linjauksia oli muutenkin mielenkiintoista seurata.

Ikävä kyllä nyt siihen tulee loppu. Loiston kasvattajanimelle ei enää synny varsoja, tosin varsoja saa vielä elävistä oreista ja tammoista. Niin, elämä potkii päähän. Tosin ainahan voi ruikuttaa, että "eikö vielä yhtä?" tai "miksei miksei miksei?" mutta auttaako se sitten yhtään?

Raviharrastajien on vain tyydyttävä siihen, että oikeakin elämä voi joskus olla houkuttelevampi kuin vanha, tuttu harrastus, jossa on saavutettu jo kaikki olennainen. Toivottavasti tulee vielä toisia talleja, jotka pystyvät tekemään yhtä laajan työn kuin mitä Loisto on tehnyt. Sillä kaikesta huolimatta katse on suunnattava tulevaisuuteen ja pyrittävä korvaamaan aukko, minkä loistolaisten poistuminen jättää. Saammehan me vielä pitkään nauttia loistolaishevosista talleissamme ja jäähän meille aina muistot, joita voi sitten vanhana mummona keinutuolissa/hevosen selässä (tms) muistella.

Ja onneksi meillä on vielä aikaa nauttia Loiston seurasta ja kysellä niitä kysymyksiä, joita ei ole vielä ehtinyt kysellä. Pakokauhu iskee kohta, joten täytynee paeta tutkimuksen pariin, että voisi vielä keksiä kysymykset, joihin tarvitsee vastaukset. Ja ainahan me voimme olla ilkeitä ja vain kiittää.