Tämän vuoden ravigaalaäänestys on avattu muutama päivä sitten. Tänä vuonna ehdokkaiksi päässeistä on käyty jonkin verran keskustelua. Ennen kaikkea tapetilla on ollut päättäjäjäsenten ehdokkaat, mutta tuttuun tapaan myös muutama "miksei X saanut ehdokkuutta?" -kysely. Päättäjäjäsen kun itsekin olen, päätin esittää pienen ja turhahkon näkökannan asiaan.

Ei-päättäjäjäsenten talleja tai hevosia ehdolla näistä talleista
Orilammen talli, Yep Trotters, Narrilaivan, Starberry, Memory Stable, Tempo, Agenda Trotters, Pientalli Hennan Hepat, "Fannyn ponit", Ruiskukka, Stutteri Noka, Vanilla Trotters, BB pacers, Sjöstrand Herrgård, Team Infinite.
Yhteensä 15 tallia/omistajaa.

Päättäjäjäsenten talleja tai hevosia ehdolla näistä talleista
RR Ajaton, Blue Jay Trotters, Kerystonin kartano, Noble Pacer Stud, Loren, RR Silwer, Foretoken, Savitaival, Taikasumun talli, Sarin pientalli, Go Ponies.
Yhteensä 11 tallia.

Ehdokkaat jakaantuvat niin, että päättäjäjäsenten talleista on ehdolla 44 hevosta/ponia/tallia ja ei-päättäjäjäsenten talleista on ehdolla 33 hevosta/ponia/tallia. Huomattavaa on myös se, että kahden uusimman päättäjäjäsenen yhteinen äänisaalis oli 10 ehdokkuutta. Itse en kokouksessa ollut, enkä siten voi tietää, millaisia ehdokkaita alunperin on ollut karsintalistoilla. Päättäjäjäsenten tehtävänä oli kerätä jokaiseen kategoriaan muutama ehdokas, ja niistä karsittiin sitten lopulliseen äänestykseen ehdokkaita.

Mitä päättäjäjäsenten ehdokkaisiin tulee, voin huomauttaa, että heillä on aktiivisimpiin luettavia talleja. Ja voin aivan hyvin tunnustaa, että ehdokkaiksi päässeiden joukossa oli muutama minullekin vieras talli. Tosin voin kyllä myöntää senkin, että päättäjäjäsentallien ulkopuoleltakin olisi varmasti löytynyt muutamia varsin varteenotettavia ehdokkaita pjäsenten ehdokkaiden tilalle. Eri asia, olisiko minun mielipiteeni riittänyt äänestyksessä kovinkaan pitkälle. Päättäjäjäsenistössä on ihmisiä, jotka painottavat eri asioita ja se vaikeuttaa yhdenmukaisen äänestyslinjan luomista.

Ponien saralla olen hiukan hämmentynyt. Päättäjäjäsenissä on suhteessa vähän ponien omistajia (ainoa ponitalli minulla, muutamalla päättäjäjäsenellä pari ponia), ja sen huomasi kyllä ehdokkaista. Voisikin todeta, että päättäjäjäsenten valinnat ovat osittain ehkä hiukan sokeita tietyissä sarjoissa, kun asioista joudutaan päättämään vaikkei niistä tiedetä sen kummemmin. Isompien tallien hevoset ovat myös enemmän esillä, ja siten jäävät paremmin mieleen.

Yhtenä asiana on myös nostettava esille se, että päättäjäjäsenissä on monta paljon esillä olevaa ihmistä. Uusia päättäjäjäseniä valittiin aika paljon sen perusteella, millainen kuva heistä on syntynyt, ja siihen vaikuttaa paljon se, miten paljon ihmiseen ylipäänsä törmää. Päättäjäjäseniin halutaan ihmisiä, joilla on mielipiteitä ja kiinnostusta asiaan, ja jos syntyy vaikutelma, että kyseinen ehdokas on hiljainen ja syrjäänvetäytyvä, ei häntä niin todennäköisesti valita. Esillä olevien ihmisten tallit jäävät paremmin mieleen - ja taas päästään ehdokasvalintoihin vaikuttavaan tunnettavuuteen.

Samoin ehdokasvalintoihin varmasti vaikuttaa lyhyt varoitusaika (kyllä, tiedämme että se on tulossa, mutta ei varmaan kukaan ikinä valmistaudu ajoissa). Minä olin katsellut jonkin verran gaalaehdokkaita jo aiemmin, ja en voi sanoa muuta kuin että se on äärimmäisen työlästä ja vaativaa touhua. Sopivaan aikaan sattunut muutto sekä helpotti että vaikeutti asioita. En päässyt nettiin, joten en ikävä kyllä voinut etsiä ehdokkaita, mutta toisaalta taas en joutunut haastavaan äänestystilanteeseen.

Tänä vuonna äänestyksessä ei ollut myöskään vuoden komeetta -ehdokasta, jota jäin kyllä hiukan ihmettelemään. Onkohan tänä vuonna vuoden raviteko-palkintoakaan? Se on tietenkin hiukan erikoinen palkinto (viime vuonna Ravilistan foorumi sai sen).