Kim nosti lokakuussa foorumilla esille kysymyksen ravikantakirjasta. Tällä hetkellä asia on vähän jumissa, mutta toivon mukaan ihmiset alkavat ainakin hieman miettiä asiaa, asia kun kuitenkin ainakin herätti keskustelua. Keskustelussa nousi esille jälleen kerran vanha tuttu VRL, ja radikaaleinta linjaa vedettiin siihen, että vain kantakirjattuja oreja voi käyttää siitokseen. Keskustelua kannattaa seurata, saas nähdä mihin se vielä johtaa.

Varsin aiheellisesti mietittiin hiukan syitä kantakirjan perustamiselle. VRL:lla on kuitenkin jo omat kantakirjansa, johon tosin osa raviharrastajista ei halua koskea pitkällä tikullakaan ja siksi halutaan oma kantakirja. Kantakirjasta halutaan tehdä raviharrastajien oma juttu, jossa voidaan painottaa niitä asioita, mitä käyttäjät haluavat. Silti jopa minun on pakko vähän ihmetellä, mitä pahaa VRL:n kantakirjaussysteemeissä on? Totta on, että kantakirjaan pääsemiseksi on muutamia kriteerejä, mutta ne ovat käytännön syistä mukana. Tietyt edellytykset karsivat osallistujista huonoimmat automaattisesti pois ja näin tilaisuuteen pääsee sellaisia hevosia, joilla on oikeasti mahdollisuuksia päästä kantakirjatuiksi. Toisaalta on myös totta, että VRL:n kantakirjojen toiminnassa on ollut enempi vähempi ongelmia, mutta missäpä ei joskus olisi ongelmia - ainahan voi itse tarttua toimeen?

Ravikantakirja kuitenkin halutaan juuri raviharrastajien omaksi jutuksi. Perustelujen ei aina tarvitse olla niin järkiperäisiä, kun suurin osa kokee tarvetta tällaiselle projektille, joka mahdollisesti yhdistäisi raviharrastajia vielä entistäkin enemmän. Toisaalta aiemminkaan ei ole ollut omaa kantakirjaa, eikä se ole vielä maata kaatanut. Pitänee siis myös miettiä, onko tälle oikeasti tarvetta? Onko ktk-kelpoisia tarpeeksi? Kaipaavatko ihmiset meriittilistan perään ktk-palkintoa ja ovatko ihmiset sen saamiseksi valmiita kaivamaan esiin vinon pinon rakennekuvia?

Ilmaan on heitelty jo arvosteluperusteitakin. Kirjava skaala erilaisia arvosteltavia asioita ja arvosteluperiaatteita on jo noussut esiin. Yleiseksi linjaksi tuntuu nousevan se, että myös kilpailutulokset vaikuttaisivat arvosteluun jossain määrin ja yleisesti melko reaalimaailman mukainen linja (tietenkin sovellettuna virtuaalimaailmaan sopivaksi).

Nyt aletaan lähinnä kaivata päätöksiä ja ehdotuksia. Jos asiaa halutaan oikeasti eteenpäin, on sen eteen tehtävä vielä monta tuntia töitä ja mietittävä monia asioita. Täytyy miettiä vastustavien ihmisten näkökantoja ja pohtia muutenkin, miksei kantakirjaa kannata perustaa sekä samalla miksi kantakirja kannattaa perustaa ja mikä tulee olemaan sen valttikortti? Mikä tässä nimenomaisessa kantakirjassa on olennaista? Miten se tulee toimimaan (arvostelu, toimintatavat jne)?

Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla, miten kantakirjalle lopulta käy.