Välillä uusien harrastajien tullessa kuvioihin nousee esille kysymyksiä virtuaalihevosten suvuista. Onkohan kulunut kahta viikkoakaan siitä, kun minulta kysyttiin, millaisia nimiä lämminverisen suvussa kannattaisi olla, tai mikä suku on hyvä? Kuten te, hyvät lukijani, voitte arvata, ei vastaus suinkaan ole yksiselitteinen. Minä yleensä tyydyn vastaamaan, että monet arvostavat tiettyjä nimiä (ja heitän pari esimerkkiä, esim Rockefeller ja Money Maker ovat pari tällaista), mutta jokaisen on löydettävä itse omat suosikkinsa. Ei ole olemassa hevosta, jonka nimeä ei saisi esiintyä suvussa.

Millainen sukutaulu siis oikein tekee hevosen?

Lämminverisistä omista hevosistani esimerkiksi oriini Further Loisto on saanut paljon huomiota. Sen isänisä on Raymond Hanover, joka on ravipiireissä vähintäänkin suhteellisen arvostettu nimi ja emän puolelta löytyy Ravigaalassa palkittu tamma sekä tietenkin jo aiemmin mainittu Rockefeller.  Further itse teki vähintäänkin kohtuullisen uran, ja näillä tienoin saapuvat sen varsatkin radoille (oman tallin varsoilla pahasti päivittämättömät sivut), kilpaillein jälkeläinen taitaa tällä hetkellä olla Irish Yep (17,7ke, 22 220v€). Furtherista ei siis oikein vielä voi sanoa, tuleeko siitä periyttäjää, mutta ainakin varsojen sukulinjat ovat kohdillaan. Tämän suku siis asettuu virtuaalihistorian varaan, mikä on etenkin vanhemmilla harrastajilla yksi tärkeä vaikuttaja. Vanhojen linjojen hengissä pitäminen on tärkeää.

Vasken tiloista löytyy tutkailuuni sopivana sellainen mielenkiintoinen ori kuin Pronssin Vaino. Tämä tuo ainakin värikkyyttä sukutauluihin, sukua kun löytyy paikoittain jopa viidenteen polveen asti. Unicin tuttuun tapaan tälläkin päivittämätön kalenteri, joten menestyksestä ei voi viime päiviltä sanoa sen kummempaa. Kiinnostaisi nähdä, mihin pystyy jalostuksessa, kuitenkin melko tasaisesti menestynyt ori. Tämän suvusta sen verran mainintaa, että toisaalta kuulujen nimien rinnalle kaivataan välillä vähän vaihtelua, ja tässä taas olisi sitä. Sukua löytyy, mutta se ei ole kovin yleinen.

Suvuttomat taas ovat brändi sinänsä. Ne tuovat aina väriä sukutauluihin, esimerkiksi vaikkapa värinsä kautta, kuten Vasken Kajastus. Suvuttomille on aina tarvetta ja niiden avulla rakennetaan uusia pitkiä sukulinjoja vanhojen rinnalle. Joskus tosin ihmiset hankkivat suvuttomia tai lyhytsukuisia sen takia, että eivät joudu tekemisiin pitkäsukuisten kanssa, mikä minusta on vähän hölmöä. Eikös kasvatuksen idea ole luoda uusia sukuja? Kukin kuitenkin taaplaa tavallaan, ja mikäpä minä olen tuomitsemaan.

Ei kukaan ole kieltänyt hankkimaan pitkäsukuista tai suvutonta hevosta tai ponia, se on ihan sinun valintasi. Ravipuolella ei myöskään ole suurta väliä sillä, miten pitkiä vanhempien suvut ovat, joskin ehkä siinä vaiheessa jos toisella vanhemmalla on yli viisi polvea sukua ja toinen on evm-sukuinen, voivat ihmiset vähän alkaa ihmetellä.

Virtuaalimaailmassa suku ei myöskään ole mikään tae menestykselle. Yhtä hyvin sunnuntairavaajien varsasta voi tulla suurkilpailuvoittaja kuin suurkilpailun voittaneiden hevosten varsasta sunnuntairavuri. On vain paljon mukavampaa kaupitella varsoja lupaavina ja suvukkaina tapauksina kuin massana muiden seassa - ja oikeassa elämässähän asia menee juuri näin. Ei kuitenkaan kannata takertua pelkkään sukuun - menestyksen tekee kuitenkin arpaonni.