Monelle poninomistajalle on tuttu ilmiö lukea lähtölistasta "Ryhmäajo/tasoitusajo A-poneille, avoin" - se voi tarkoittaa joko hyvää tai huonoa asiaa. Jos kyseessä on rajattomasti poneja per omistaja -tyyppinen lähtö, on omistajalla varmasti hyvä mieli. Silloin kaikki ponit mahtuvat mukaan (mikä on aika harvinaista isomman ponilauman kanssa) ja pääsevät juoksemaan ainakin lähelle samantasoisten ponien kanssa.

Sen sijaan punaista voi nähdä, kun kyseessä on avoin lähtö, johon ilmoitetaan maksimissaan kolme ponia per omistaja ja lähtöön otetaan yhden ryhmän verran (12/16) poneja. Käytännössä samaan lähtöön voi siis ilmoittautua kolmivuotias aloittelija ja vanha veteraani. Ei ei ei!

Minun mielestäni tällä kolmivuotiaalla ei siinä vaiheessa olisi asiaa kärkeen (ellei kyseessä olisi todella lupaava tapaus), mutta hei, mitä väliä - heitetään ponit arvontakoneeseen ja tadaa, meillä on sekavat tulokset, joiden mukaan aloittelija voittaa ja osa juoksee vähintäänkin puoli tuntia (joo... tuntia!) hitaammin kuin normaalisti ja ponit ovat lähinnä lönkötelleet puolen radan mittaisena letkana. Kyllä, ajatus on huvittava, mutta osa meistä tyhmistä raviharrastajista ei tykkää siitä ollenkaan. Kun tällaisia tuloksia tuijottelee, niin vähemmästäkin harmaantuu.

Olkaa fiksuja, ja älkää järjestäkö rajattuja avoimia ponilähtöjä, saatte vain itse päänsäryn tuijotellessanne tuloksianne. Järjestäkää joko avoimia rajattomia (ihan oikeasti näistä saa jaettua ihan hyvät ryhmät - älkääkä myöskään pelätkö jakaa ryhmiä pienemmiksi kuin täysiksi ryhmiksi, sillä eivät kaikki lähdöt ole täynnä.) tai sitten aikarajattuja lähtöjä, eikä millään puolen minuutin skaalalla, vaan ehkä pikemminkin kymmenen sekunnin. On myös okei järjestää lähtöjä ennätyksettömille ja/tai 3-vuotiaille poneille. Jos tuntuu, että ponilähtöjen järjestäminen on salatiedettä: kysykää joltakin apua. Esimerkiksi Shavo (Narrilaivan omistaja) tietää paljon poniajoista, ja ht.netin ravikeskustelussa yritetään auttaa. Kysykää rohkeasti, se ei ole tyhmä joka kysyy.