Takavuosina virtuaalitallien ollessa vielä lapsenkengissä elettiin vihkotallien aikaa. Voin itsekin muistaa vihkoset ja kansiot täynnä keksittyjen hevosten tietoja. Ahkerimmat järjestivät kilpailuja ja muuta toimintaa. Tämä oli kuitenkin yksi suurimmista ongelmista: vain pieni osa kaikista vihkotalliharrastajista pystyi osallistumaan aktiivisesti toimintaan yhteydenpito-ongelmien vuoksi. Toimintaa olikin yleensä vain muutaman ihmisen kesken.

Nykyään tilanne on kuitenkin toinen. Vihkotallit ovat kuoleva luonnonvara. Internet on korvannut pääasiallisesti vihkotallit ja useimmat vihkotalliharrastajat ovatkin siirtyneet virtuaalitalleilun pariin tai lopettaneet kokonaan. Uusia harrastajia ei ole tulossa läheskään niin paljon kuin ennen.

Oma harrastukseni vihkotallien parissa virisi joskus kauan, kauan sitten. Olisinkohan ollut korkeintaan 10-vuotias, kun perustin ensimmäisen ja samalla viimeisen vihkotallini. Siihen aikaan se oli jotain todella hienoa. Yllätyksellisesti jaksoin pyörittää talliani jotakuinkin viisi-kuusi vuotta (joista tosin viimeiset vähän säästöliekillä) ja ystäväni piti tallia varmaan vielä vähän pidemmän aikaa. Ja nyt jäljet ovat nähtävissä täällä, virtuaalitallina joka seuraa vihkotallini viitoittamaa uraa.

En kuitenkaan varmasti ole ainoa, joka siirtyi internetin virtuaalitallimaailmaan alunperin vihkotalleilun houkuttamana. Ja tosiasiahan on, että virtuaalitallit ovat paljon helpompia käsitellä kuin vihkotallit. Jos haluat vihkotalleilla osallistua kilpailuihin, kirjoitat kirjeen (ellet "pelaa" reaaliaikaisena, jolloin olet paikalla) kun taas virtuaalitallipuolella kirjoitat sähköpostia (tai täytät lomakkeen) ja se on siinä.

Onko siis suuri ihmekään, että vihkotallit tekevät hiljalleen kuolemaa? On niin paljon helpompaa toimia internetin välityksellä kuin postin välityksellä. Lisäksi internet tuo todennäköisesti paljon enemmän ihmisiä yhteen kuin mitä vihkotallien harrastajien määrä yhteensä on.

Kehitystä vai rappiota?