Ideoita sataa joskus kuin taivaalta vettä ja joskus niitä taas ei löydy yhtään mistään. Etenkään kun pitäisi perustaa virtuaalitalliyhteisöön jotakin. Perustaisiko siittolan, ravitallin, laukkatallin, yksityistallin, ratsutallin, kisakeskuksen vai peräti jotain aivan muuta?

Jos saat selvitettyä ensimmäisen ongelman itseksesi, olet todella "pro" - ja jos taas et, ainahan voit mennä foorumeille parkumaan sitä, miten et osaa päättää perustatko uutta, jatkatko vanhaa vai pistätkö itsesi muuten vain täysin umpisolmuun. Jos olet lähtenyt etsimään foorumilta ratkaisua siihen, mikä on seuraavan vuoden projektisi, voit vallan hyvin varautua pettymykseen. Todennäköisesti gallup-äänestyksellä valittu projekti ei olekaan ihan sitä mitä haluat tehdä vuoden päästä.

Olisi näes paljon helpompaa antaa itsellesi hiukan aikaa puntaroida sitä, mitä haluat tehdä. Kukaan ei myöskään kiellä sinua tekemästä tallia, jossa asustelee vierekkäin shire ja shetlanninponi, jotka molemmat kilpailevat 120cm esteillä. Virtuaalimaailmassa voit toteuttaa villeimmät unelmasi, perusta vaikka sienifarmi (jossain vaiheessa sienijaostakin kai suunniteltiin, mutta sekin katosi jotain reittiä) tai hanki 2500 arabia, joilla et tee mitään. Valinta on sinun.

Voit syyttää itseäsi vuoden päästä siitä, että menit gallupin perusteella rakentamaan sen kisakeskuksen, jota et haluakaan pitää. Perustitko kenties tämän kyhäelmäsi menestyksen toivossa? Haikailemasi menestys ei myöskään tarkoita sitä, että teet niin kuin gallupisi tulos ehdottaa - harrastajia on aivan liian monta, jotta saisit milloinkaan miellytettyä kaikkia. Eiväthän kaikki pidä esteiden hyppäämisesta tai vaikkapa makaronilaatikosta.

Perustavammanlaatuinen menestys tulee vasta pitkällisen työn jälkeen. Oma innostuksesi näkyy kuitenkin aina tuotoksessasi jossain määrin. Jos puoliveriset eivät voisi kiinnostaa sinua yhtään vähempää ja silti perustat puoliveritallin, luuletko silti että se tulee keräämään yhtä paljon suosiota kuin jos tekisit sen oman innostuksesi pohjalta?

Menestys harvemmin tulee ihan noin vain sormia napsauttamalla. Saamasi gallupin vastaukset voivat myös huijata: kyselyihin on helppo vain heittää joku idea, joka kuulostaisi omiin korviin kivalta, mutta joka ei tosiasiassa kiinnostakaan ketään.

Menestys ei myöskään aina tarkoita sitä, että tehdään sitä mitä enemmistö toivoo. Kaikenlaiset uranuurtajatkin voivat löytää paikkansa parrasvaloista. Heidän ei tarvitse kisata kuuttasataa kisaa todistaakseen, että heillä on tavoitteita. Aina ei tarvita sitä überhienoa ulkoasua tai kisanneita hevosia, jotta olisi menestynyt.

No mutta, jos olet nyt päässyt ohitse epätoivoisista toiveistasi niin nopean menestyksen ja eliittiin (jota ei muuten vieläkään ole olemassakaan) pääsemisen suhteen, voit jatkaa eteenpäin (muussa tapauksessa voit jo lopettaa lukemisen).

Olet nyt mahdollisesti jopa rakentanut sen tuhannen eri rodun tallisi, jolla saat täytettyä toiveitasi. Sieltä löytynee  vähän joka lähtöön hevosia. Ja jos olet oikein fiksu tai epävarma, olet saattanut lähteä liikkeelle tuontihevosilla. Löytäessäsi mahdollisesti suunnan, jonne haluat lähteä voit alkaa karsimaan hevosia sitä mukaa pois. Kenties lopulta löydätkin oman suuntasi, jota voit lähteä tutkimaan. Ja kenties sinä sitä kautta löydät sen, mitä etsit, vaikket vielä tiedäkään, mitä se on.

Etsivä löytää, ja löytävä etsii.