Lainaus edellisestä postauksestani: "Toinen toiveeni toteutui aikanaan ravilistan foorumin saadessa vuoden teko-palkinnon ravigaalassa vuonna 2007. Jo aloittaessani totesin silloisen VRER:n foorumin olevan varsin toimimaton ja kehittelin sitten uuden tilalle vuoden 2006 lopussa tavoitteenani tehdä toimiva keskustelupaikka raviharrastajille. Tässä ilmeisesti onnistuttiin palkinnon perusteella, joskin myönnän että tänä vuonna ei foorumin ilmapiiri ole ollut täysin samanlainen. Osittain on menty parempaan suuntaan, osittain huonompaan. Toivon, että ensi vuonna tilanne parantuu."

Tässä olennaista on foorumin tämänvuotinen ilmapiiri. En tiedä, onko aika kultannut muistot vai mitä, mutta mielestäni kulunut vuosi on foorumilla ollut huonompi kuin aiemmat. Tiedän ainakin itse käyttäytyneeni välillä erittäin huonosti, ja sillä on ollut pitkäkestoisempia vaikutuksia kuin arvelinkaan, vaikka olen parhaani mukaan yrittänyt korjata virheitäni. Kyse ei kuitenkaan ole vain minun käytöksestäni. En tiedä, olemmeko me vain käyneet liian tutuiksi päivittäisellä foorumeilulla, vai onko kaikilla ollut huono vuosi. Tekisi mieli sulkea foorumi kuukaudeksi ja katsoa onko sillä mitään vaikutusta. Tämä kaikki lähtee sisältä, ja minua kaihertaa, kun en osaa tehdä asialle mitään. Osaksi asiaan vaikuttaa myös se, että toisinaan ihmiset käsittelevät asioita vähän turhankin tarkasti. Näin kävi esimerkiksi kun Loisto näytti ravigaalan keskustelussa esimerkkitapauksen omasta jalostusoristaan. Seuraus oli tämä, mitä en olisi todellakaan toivonut näkeväni ihan tässä muodossa ja varsinkaan tässä yhteydessä. Hyvä on, Loisto nosti asian esille aika kärkkäästi ravigaalan periyttäjäoreja koskien, mutta jopa minusta tuntui aika inhottavalta lukea tällaista. Icengardilla on hyviä aiheita, mutta tällaisten asioiden ulosanti on ehkä mietittävä hiukan tarkemmin. Ja sitä foorumilla ei tänä vuonna ole tullut harrastettua aina, ei myöskään minun kohdallani. Tätä seikkaa kaikkien foorumilaisten tulisi ainakin minun mielestäni miettiä tulevana vuonna.

Kilpailukeskeisyys on myös vallannut alaa. Osa jatkaa vielä vanhaa rataa, mutta muutosta on silti ollut ilmassa. Minun mielestäni se ei ole kovinkaan hyvä asia. Seurailin suurkilpailujen aikaan jonkin verran osallistuneita hevosia, ja minun on pakko ihmetellä, miten rinnastaa keskenään kaksi hevosta, joista toinen on juossut 200 starttia ja toinen 50, tai jos toinen hevosista on saanut yhtä hyvän ennätyksen kahdenkymmenen startin kieppeillä kun toinen vasta kahdeksannessakymmenennessään startissa saa samaisen ennätyksen. Tästä asiasta käytiin keskustelua foorumilla ja se herätti ainakin itseni miettimään asiaa. Jokainen tehköön tavallaan, mutta kohtuu silti kaikessa. Minusta hyvä esimerkki rennosta ja huumorintajuisesta tallinomistajasta on esimerkiksi Shavo, ja siksi minua harmittaakin että hän on ajautumassa ravimaailmasta ulos kenties osittain juuri tämän takia.

Toisaalta ravilistalla on käynyt hyvä tuuri. Muistaakseni Ravihaipakan johdosta syntyivät chatit, joista olemme saaneet nauttia nyt jo useamman kerran. Minusta on hienoa, että kaikilla halukkailla on mahdollisuus tulla paikalle ja mikään aihe ei ole kiellettyjen listalla. Jos jokin pitäisi palkita vuoden ravitekona, se olisi juuri ravichatit. Tosin palkinnoilla ei taida olla mitään merkitystä, kyse on kuitenkin siitä, että ihmisillä on hauskaa ja mahdollisuus tutustua toisiinsa edes vähän. Tämän perinteen toivon jatkuvan ja voimistuvan, haluan että myös te muut arkajalat uskaltaudutte paikalle purtaviksi, mikään ei piristä päivää paremmin kuin illan parhaat naurut.