Luvattomista kuvista puhutaan jatkuvasti enemmän tai vähemmän, sillä on aina niitä jotka käyttävät kuvia ilman lupaa. Toisinaan näemmä hyvin vaikeasti sisäistetty fakta vain on se, että kaikki kuvat eivät ole virtuaalitalleilijan käytettävissä.

Pari perusasiaa kannattaakin varmaan ottaa heti esille.

Jos jollakulla on kuvat käytössä paikasta x, se ei heti tarkoita, että sinäkin voit käyttää niitä. Tällä henkilöllä ei välttämättä ole itsellään lupaa käyttää kuvaa, eikä sinulla ole lupaa käyttää kuvia, jos joku toinen niitä käyttää. Ei oikeasti ole kovin vaikeaa lähettää sähköpostia ja kysäistä, voiko kuvia käyttää (jos kielimuuri vaivaa, netin virtuaalitalleilijoista löytyy varmasti joku avulias, joka auttaa kun nätisti pyytää). Jotkut ovat jopa saaneet vastaukseksi sähköpostiinsa myöntymyksen lisäksi myös lisäkuvia käyttöönsä.

Monet tallit maksavat kuvistaan. Kyse ei ole vain muutamista euroista, vaan jopa sadoista euroista. Kuvia ei myöskään ole otettu virtuaalitalleilijoita varten. Kuvat on voinut ottaa ammattikuvaaja, joka ei todellakaan halua nähdä kuviaan virtuaalitalleilla - eikä tallinpitäjällä myöskään ole lupaa myöntää toisten ottamia kuvia eteenpäin.

Jos saat kieltävän vastauksen, joka ei ole kohteliaimmasta päästä, ei sinun tarvitse kostaa sitä käyttämällä kuvia. Joku muukin virtuaalitalleilija on aiemmin voinut bongata samat kuvat ja kysyä niitä. Kyselijöitä on voinut olla moniakin. Jos sinulta kysyttäisiin samaa asiaa montakymmentä kertaa, jaksaisitko sinäkään vastata aina niin kohteliaasti (ja nyt ei siis ole kysymys hyvistä tavoista)?

Kymmenen vuotta sitten myönnetty lupa ei myöskään välttämättä ole enää voimassa. Maailma muuttuu, ja tuskinpa kuvatkaan säilyvät samoina sen kymmenen vuotta. Uusintakysely välillä ei haavaa tee.

Ottakaa toki järki käteenne ja miettikää vähän.