Keskustelu poneista ja niiden virtuaaliraveissa saamista ajoista on vellonut välillä paljonkin esillä, viimeksi tänään ravilistalla jatkettiin keskustelua aiheesta. Kolmivuotiaalla a-ponilla (shetlanninponi) 2.30,0-aika? Aika epätodennäköistä muualla kuin ravimaailmassa, realistisempi aika olisi päälle kolmen minuutin. Tilanne on kuitenkin se, että kukin harrastaja jakaa aikoja aika lailla oman mielensä mukaan - myös minä.

Oman hankaluutensa asiaan tuo tietysti ponien vähäisyys. Muutamilla talleilla ei poneja ole ollenkaan, useimmilla yksi tai kaksi. Vai kuulostaako mielenkiintoiselta, että ravimaailmassa on peräti neljä raviponitallia (Sjöstrand Herrgård, Stutteri Noka, Granit ja Go Ponies)? Lisäksi tietysti esimerkiksi Narrilaivasta löytyy useampia poneja, Blue Jay Trottersista pari shetlanninponia ja, kuten aiemmin sanoin, muutamista ei yhtään.

Ponien vähäisyys ja ennätysten epärealistisuus on kuitenkin todennäköisesti melko suoraan verrannainen lähtötarjontaan. Joissain raveissa poneille ei ole ollenkaan lähtöjä, ja niissä harvoissa, joissa lähtöjä on, niitä on vain kaksi (joista toinen b-poneille, minne a-poneilla taas ei ole asiaa). Ja näiden kahden lähdön sarjamääritykset ovat todennäköisesti joko avoin (ennätyksen omaavat, eli käytännössä kaikki ajan 2.00,0 - 4.00,0 -välillä pääsevät lähtöön) tai niin laajasti rajattu, että käytännössä suurin osa poneista pääsee lähtöön mukaan.

Toinen seikka taas on se, että useimmiten lähtöön voi tuoda 3/hevosta tai ponia per omistaja. Yksistään a-poneja on Gossa 13, joista 11 on kilpailuikäisiä. Näätte varmaan ongelman, jos lähtöjä on peräti yksi? Ponien pitämisestä ei ole missään vaiheessa tehty "kannattavaa", kuten varmaan huomaatte. Sillä jos sinulla sattuu olemaan se kolme ponia, joista yksi on vaikkapa 10-vuotias konkari, toinen 5-vuotias keskitason edustaja ja kolmas 3-vuotias aloittelija, niin järkevästi mietittynä, kannattaako sinun ilmoittaa niitä samaan starttiin? Ei, koska ne ovat niin eri tasoisia, ja kyllä, koska sinulla ei ole kummemmin vaihtoehtoja, jos haluat kilpailuttaa niitä (ja jos et kilpailuta, poni on melkein yhtä tyhjän kanssa, pelkät siitosponit kun eivät kannata).