Syyhyttipä taas sormiani liikaa päästä kirjoittamaan tästä aiheesta, joka niin kutkuttaa mieltäni. Suomenhevoskasvatuksesta tulossa mahdollisesti materiaalia myöhemmin.

Lämminverisethän ovat pyörineet mukana isona osana virtuaalista ravimaailmaa varsin pitkään. Itse entisenä sukujen keräilijänä innostuin ajatuksesta lähteä tekemään eräänlaista katsausta lämminveristen vaiheisiin virtuaalimaailmassa. Tällä hetkellä virittelen keskustelua ravilistan foorumilla kyseisestä aiheesta otsikolla "Lämminverikeskustelua" ja rakentelen siinä sivussa listausta linjoista. Listauksella tarkoitan siis tiivistettyä tietopakettia lämminveristen kantahevosista, joka sisältäisi, mm. jälkeläislistauksen ja jonkinlaisen pienen informaation ko. hevosesta.

Taru K. suunnitteli ainakin jossain vaiheessa sivustoa ravisuomenhevosten kantalinjoista. Minulla ei ole tietoa tilanteen etenemisestä mihinkään suuntaan, mutta toivon idean olevan yhä elossa. Myös myöhemmät kasvattajat tulevat todennäköisesti hyötymään tällaisista listauksista ja etenkin sukuja tutkivia tällaiset hevoset kiinnostanevat.

Palatakseni aiheeseen, oma projektini tulisi näillä näkymin kattamaan lämminveristen historiaa, kehitystä/taantumista, huippunimiä ja niiden eläviä linjoja, kantatammoja ja -oreja, lämminverisiä kasvattaneita/kasvattavia talleja ja niin edelleen. Lista varmaan vielä pitenee tästä, mutta nämä noin alustavasti löytyvät suunnittelulistoilta.

Aamulla listailinkin jo ison kasan menneiden tähtiorien varsoja, ja pakko myöntää, että nykyjalostuksessa voisi olla meininki aika erilaista. Jo yksistään Mysterious Yankeen jälkeläislista oli varsin mielenkiintoinen verrattaessa sitä nykyisiin jalostusoreihin. Ensinnäkin listat ovat paljon lyhyempiä - Mysterious Yankeen sivuilta löytyneen jälkeläislistan mukaan sillä on ainakin 55 varsaa. Nykyisessä ravipiirissä tämä tuskin tulisi olemaan mahdollista jo sen takia että monet alkavat hyvin äkkiä karttaa monta varsaa saanutta jalostusoria. Lähimmäksi taitaneen päästä kolmisenkymmentä varsan jättänyt Halebob Cream. Tämä jalostuskäytön vähäisyys sinällään on harmillista, sillä esimerkiksi Mysterious Yankeen jälkeläislinja on vieläkin ainakin jokseenkin arvostettua, ja tulevina vuosina näin voi olla myös jollain nykyisistä jalostusoreista. Paha siinä on sitten enää miettiä, jos jälkeläislinjasta löytyy pari kolme elävää hevosta.

Toisaalta taas lämminverilinjat pysyvät vähän leveämpinä, mikä ei sekään ole paha asia. Joskus saa olla tarkastikin katsomassa ettei tulisi kovin montaa samaa nimeä sukuun. Tämä on siis varsin kaksipiippuinen juttu, johon ei ole selkeää ratkaisua.

Orilistalle on jo nyt sellaiset 30 nimeä tulossa, joten aikamoinen työ on luvassa etenkin kun useimmilla linja on lähtöisin vähintään parin vuoden takaa, jolloin niillä on jo jälkeläisen jälkeläisiäkin. Mutta haasteet piristävät elämää ja muilta raviharrastajilta saadaan apua tähänkin projektiin. Myös tammalistalle on jo ainakin kymmenisen tammaa tulossa, tallilistalla on varmaankin parisenkymmentä tallia ja alustavaa tutkimustyötä talleilla olen aloittelemassa. Ongelmia tuottavat tietenkin tuttuun tapaan kadonneet sivut ja muu samankaltainen.

Projektista kuitenkin taas lisätietoa kunhan ehdin rakentelemaan projektia pidemmälle ja tietysti sitä mukaa, kun saan apuvoimani heräilemään kunnolla heittelemään kommentteja.