Kulunut vuosi on ollut varsin mielenkiintoinen, vuoteen on mahtunut monia tapahtumia, niin hyviä kuin surullisempiakin.

VRER:n osalta etenkin alkusyksy oli todellinen floppi (geocitieksen lopettamisen vuoksi myös VRER joutui muuttamaan ja tästä seurasi erinäisiä ongelmia ja muutoksia), mutta loppuvuonna saatiin pelastettua yllättävän paljon. Paljon on vielä tehtävä VRER:n eteen, jotta asiat saadaan reilaan ja pyörimään kunnolla, mutta toivon todella suunnan olevan ylöspäin. Talven korvilla valittiin myös uusia päättäjäjäseniä, kun entiset lopettivat.

Syksy elettiin VRER:n katkoilusta johtuen lähinnä villien ravien muodossa, ja muutamia uusia, vahvoja nousukkaita nousi pintaan. VRER:n katkoilulla oli myös hiukan pitkäjänteisempiä seurauksia: nykyisin kalenteri ammottaa tyhjyyttään, kun kaikki ovat tottuneet villien järjestämiseen ja kaikki uudetkaan harrastajat eivät oikein innostu pitämään raveja.

Lopettaneita talleja tälle vuodelle on monia. Muun muassa Loren, Ratatalli Ajaton, Glay ja Burnout Stable. Geocitieksen lopettamisen myötä katosivat Loiston ja Lorenin sivut (mikä kismittää allekirjoittanutta hyvin paljon) ja tietenkin monien jo aikoja sitten lopettaneiden tallien ja hevosten sivut.  Joitakin hevosia on pelastettu Virtuaaliravurien arkistoon (ja varmasti ihmisten arkistoista löytyy vielä paljon toistaiseksi lisäämättömiä hevosia, joita tullaan lisäämään arkistoon aikanaan - ainakin itseltäni löytyy sellaisia). Itselleni tuttavallisesti ViRa onkin pelastus pitkäsukuisten kasvattajille, jos webarchivesta ei sivuja löydykään.

Lopettaneista talleista Loren, Ajaton ja Burnout ovat pitkän linjan harrastajien pitämiä, joten iso aukko talleiluun jää. Kevään ja kesän mittaan Lokin tallit ja Pepin Jymy sekä Tierran Starberry taukoilivat, mutta kaikki ovat nyt tulleet takaisin sopivasti ennen vuoden vaihtumista. Seurailisinkin tarkasti näitä talleja, ja niiden lisäksi vahvaa nousua syksyn mittaan tehneitä talleja: Pohjantallia, Kind Trottersia sekä Sagatum Trottersia.

Ratsupuoleen osittain liittyen perustettiin RaPu, seura ravien puolesta. Katsotaan vielä ensi vuoden puolella tarkemmin seuran toimintaa, mutta eiköhän sieltä löydy ratsuileville raviharrastajille vähän toimintaa VRL:n alaisten kisojen muodossa. Nythän VRL on tauolla, ensi vuonna nähdään sitten senkin muutokset.

Toivon, että vuonna 2010 mukaan tulee uusia pitkäjänteisiä raviharrastajia ja tietysti, että menestyviä hevosia nähdään jälleen. Savitaival & Go & Stain jatkavat ensi vuonna samoilla kuvioilla, ja toivon mukaan vielä pitkään sen jälkeenkin.