Kuten Tijuana jo postauksessaan Virtuaaliblogit katoavaa kansanperinnettä! sanoikin, on suurien alkupuheiden jälkeen kadonnut monia hyviä blogeja. Voisinpa melkein sanoa, että myös Virtuaalisia vuodatuksia (eli tämä blogi) oli lähellä kadota. Onneksi muutama sitkeä virtuaaliheppailija jaksoi aina väliin muistuttaa, että hei, magnis, kirjoitas nyt blogiin. En minä kyllä oikeastaan ikinä kirjoittanut, mutta en kyllä unohtanutkaan niitä pyyntöjä.

Mikä sitten oikeastaan saa blogit kuolemaan? Useimmat tuntemani blogit lähtivät liikkeelle muodin mukana jotakuinkin vuosi sitten. Kaikki halusivat tulla tunnetuiksi (tässä tapauksessa blogien kautta) ja toisaalta osa taas halusi vain purkaa ajatuksiaan. Blogivillitys tempaisi siis monia mukaansa, joskin suurin osa näistä vuoden takaisista on jo lopettanut. Vain pari sitkeää jatkaa - kiitos heille siitä.

Osa blogeista karahti kiville heti ensimmäiseen kritiikkiin. Blogin pitäminen tuntuu alkuun helpolta idealta, mutta kun vastaan tulee kritiikkiä, ei blogaaminen olekaan aina enää niin kivaa. Joillekin kritisoijablogaajille taas taisi käydä niin päin, ettei heidän ajatuksiinsa vaivauduttu perehtymään ja sitä kautta ajatukset haihtuivat kuin tuhka tuuleen.

Oikea elämä vie myös oman aikansa. Hetken innostuspuuskan jälkeen saattaa alkaa miettimään, onko se nyt sen arvoista. Kannattaako sitä nyt istua koneella blogaamassa? Onko sillä nyt sitten mitään väliä blogaanko minä tästä vai en? Samalla herää myös kysymyksiä siitä, mitä sitä oikein kannattaisi sanoa ja miten ilmaisisi asiansa. Ainakin osa omista blogauksistani on karahtanut kiville sen suhteen, kun tuntuu etten tiedä asiasta tarpeeksi tai miten ilmaisisin asiani.

Aiheetkin tuppaavat joskus olemaan vähissä. Tyhjästä on paha nyhjäistä. Aiheisiin, joihin ei ole perehtynyt, on paljon vaikeampi tarttua ja asiasta mitään tietämättä on yleensä fiksumpi olla hiljaa.

Yksi osatekijä on myös varmaan virtuaalikulttuurin jokseenkin hallitseva tekijä: mitään ei kommentoida. Kommentteja olisi kuitenkin hyvä antaa, niistä syntyy uusia ajatuksia ja sitä kautta uutta kirjoitettavaa!