Selvittääkseni omia ajatuksiani ja suunnitelmiani piristän teitä vaihteeksi vähän vähemmän typerällä tekstillä. Nyt puhun erittäin itsekkäästi Savitaipaleen oman linjan rakennuksesta ja tässä nimenomaisessa blogauksessa eräästä tietystä oriista.

Olen siis jo toista vuotta kasailemassa omaa linjaa. Se on vielä lähinnä suuria puheita ja pieniä suunnitelmia, mutta ehkäpä joskus kaukana tulevaisuudessa tämä sietämätön kasvattamisvimma ja suunnittelun veikeä jännitys saa palkkansa.

Linjamme kokonaisuudessaan sai oikeastaan kaikkinensa alkunsa tuontioriistani, joka sai nimekseen Savitaipaleen Tulikettu (2.6.2001 - 9.4.-08). Tämä joka alan monitaituri ehti kilpailla ratsuna ennen kuin aloitti raviuransa. Raviuran saavutuksiksi sille jäi loppujen lopuksi enn. 22,7ke - 30,0make ja voittosumma yli 50 000v€. Taakseen se jätti toistaiseksi varsin elinvoimaisen viiden varsan linjan sekä niiden jälkeläisten orastavan linjan.

Savitaipaleen Cultessi on ensimmäinen kyseisestä yhdistelmästä itselleni jäänyt varsa. Emälinja ei ole sillä mikään ravimaailman huippu, mutta Cultu sen sijaan on yllättänyt kyvyillään. Kolmivuotiskaudella viidestä startista kolme päätyi voittoon ja rahaa kerääntyi 940v€ per startti. Nelivuotiskaudella yhteisstarttilukemiksi jäi 23, joista voittoja oli yhdeksän ja lisäksi yksi toinen sija. Ennätys kaunistui lukemiin 29,3ke ja voittosummaa oli tähän mennessä kerätty peräti 15 700v€ (~700v€ per startti). Viisivuotiskausi ei ollut hohdokkain oriin uralla, mutta ennätystä päästiin silti parantamaan lukemiin 27,9ake ja se keräsi kaksi toista sijaa ja yhden kolmannen sijan kuudentoista startin turneelta. Kuusivuotiskausi näyttää päivittämättömien starttien valossa kuitenkin jo lupaavammalta. Tämä ori antoi hyvän viitteen Tuliketun mahdollisista periyttäjänkyvyistä. Tämä ori tullee jatkamaan linjaa Savitaipaleen riveissä - toivottavasti hyvällä menestyksellä.

Savitaipaleen Finaali on kyseisen orin ainoa "täysin muualle" myyty varsa. Ajattomaan päätynyt orivarsa on nyt kasvanut komeaksi hevoseksi, jolla on päivittämättömienkin tietojen mukaan varaa rehvastella. Ennätykset 25,9aly - 1.29,3make höystettynä voittosummalla 55 695 v€ eivät ainakaan sano, ettei ori olisi juossut. Se on vaatimattoman maailmalla lähteneen kasvattilaumani parhaiten menestynyt suomenhevonen.

Vikker päätyi mutkien kautta ruunaksi keskinkertaisen statistiikkansa, vähän kilpailunsa ja hankalan luonteensa takia. Se ei tule jättämään jälkeläisiä, mutta vaaleanpunarautias hurjimus saa pitää paikkansa tallissamme niin kauan kuin on tarvis. Se on sen ansainnut kaikesta huolimatta.

Savitaipaleen Kultatuli jäi Tuliketun ainoaksi tammavarsaksi. Se on Vikkerin täyssisar ja on myös juoksijana melko lailla samanlainen kuin vanhempi veljensä. Tamma nappasi vasta viisivuotiskaudella ensimmäisen voittonsa. Melko puhdasravisena ja tulevana Tulikettulaisemälinjan ainoana rakentajana tamma tullee olemaan hyvä, jos jotakin voi päätellä nykynäkymistä.

Vasken Tuli tunnustetaan suosiolla itsepäiseksi juntturaksi, joka vaikuttaa Unicilla Ravitalli Vaskessa. Nelivuotiskaudella oleva ori on aloittanut melko hyvin ja toivon mukaan jatkaa vielä paremmalla linjalla. Vielä varsin raakileelta orilta odotetaan vähintäänkin kohtuullista tulevaisuudenkuvaa.

Jälkeläisten jälkeläisiäkin on jo muutama. Kaikki tämänhetkiset varsat ovat Savitaipaleen Finaalin (e. Savitaipaleen Tulitus) linjalta lähtöisin. Varsoja on tietojeni mukaan neljä, joista kolme on tammoja. Meillä vaikuttaa tamma Savitaipaleen Visiotar (e. Virnelli), joka ei vielä ole innostunut näyttämään sen kummemmin mahdollisia taitojaan. Tulevaisuudessa myös omassa tallissani olevat Tulikettulaiset tullevat jättämään varsoja, toivottavasti niille siunaantuu jonkin sortin juoksutaitoja.

Linja kuitenkin kaikesta huolimatta elää ja toivon mukaan menestyykin. Se ei ole mitenkään erityinen linja menestyksensä suhteen, mutta koska se on ensimmäisen virtuaaliravaajani luomaa linjaa, on sillä erityinen painoarvo minulle. Tulevaisuus näyttäköön, onko linjalla mitään annettavaa.