Lupausten mukaisesti toukokuu oli Savitaipaleessa hiukan hiljaisempaa aikaa. Messengerissä jo povattiin piloillaan ravimaailman lamaakin paikka paikoin, mutta ei suinkaan sinne asti olla vielä vajottu. Virtuaalimaailman nörteilläkin on ollut kiireitä ja ahkerat aiemmat kuukaudet vaativat veronsa.

Kasvatuksen saralla suomenhevosia on syntynyt aika tasaiseen tahtiin (itse asiassa tällä hetkellä suomenhevoskasvatteja on jo syntynyt enemmän kuin lämminverisiä). Viimeisimpinä ovat kaksi meille jäävää varsaa, ori Savun Vankikarkuri ja tamma Savun Tuulesta Temmattu. Molemmat ovat Savitaipaleen tammoista, mutta toisten oreista (joskin Tuulin isä on oma kasvatti). Odottelen näitä innolla radalle. Juoksevista kasvateista puolestaan olen saanut viime aikoina olla tyytyväinen Savitaipaleen Visiottareen. Visiotar on viime aikoina parantanut huimasti, vaikka alkuun vaikutti ettei siitä oikein tule mitään. Se ilmeisesti oli näitä hitaammin kehittyviä hevosia, ja toivon että se nyt pääsee sitten kiinni kärkijoukkoihinkin.

Pitkään suunnittelemani ikääntyminen petti tuossa heti alkuunsa, mutta pitää kehitellä jotain uutta. Pitää vain jossain välissä jaksaa muutella noille nuorikoille niiden fiksatut ikääntymisetkin. Olisihan noita sivujakin tehtävänä vielä iso kasa. Pari pohjoisruotsalaista on tulossa ja loput vissiinkin suomenhevosia. Niin, ja yksi kiva venäläinen.

Töpöttäjäravit ravattiin 15.5. Narrilaivassa ja tietysti vähän harmittaa, ettei mennyt tämän paremmin varsinaisissa arvolähdöissä: Texas Of Jewel jäi kohtuullisesta vireestään ja lupaavasta lämmityksestä huolimatta toiseksi viimeiseksi, mutta toisaalta tammojen saralla Overrun Jay paransi ollen kolmas. Jäätöpöttäjäkuningatar-lähdön voittajalle se oli varsin hyvä tulos, tamma on muutenkin parantanut tänä vuonna verrattuna viime vuotiseen - ennätyskin parani tässä lähdössä.

Jymy Special puolestaan oli aika pettymys. Mukana meiltä oli Oceané Luned, jonka kommenteiksi kirjattiin "Tamma ei esittänyt mitään, ravilla pysyi koko matkan, mutta meno näytti epävakaalta eikä se saanut otetta kertaakaan." Toisaalta Oce oli mukana nuorimpana osallistujana, eikä sen lämmitys mennyt ollenkaan nappiin.

Perusstarteissa hevosilla on mennyt kohtuullisesti. Tuntuu että nyt tallissa ei ole kovin montaa hyvää hevosta, enemmän noita sunnuntaisarjalaisia. Muutamia positiivisia aloittajia kyllä löytyy, eli saas nähdä miten tulee käymään syksyn mittaan. Onhan meillä nyt tosin reilu kolmannes suomenhevosista tähtiaikaisia, mutta valioaikaisia ei ole yhtään. Lämminverisistä nuorikot tekevät tuloaan aika hyvällä mallilla, vanhemmat puolestaan tuntuvat hyytyneen täysin. Nykyisissä 4-5 -vuotiaissa lämminverisissä on muutamia kovia ja lupaavia aloittajia, joten katsotaan josko syksyyn mennessä saataisiin peräti suurkilpailukelpoisia juoksijoita.

Pitäisikin melkein sanoa, että lama kävi Savitaipaleellakin, ja uusi sukupolvi toivon mukaan elvyttää tallia eteenpäin. Tänä vuonna meitä kuitenkaan tuskin tullaan monissa suurkilpailuissa näkemään. Tuliketun linjasta ei ole sopivaa oria kuninkuusraveihin (Cultessi on jo eläkkeellä (joskin se voisi kyllä palata iän puolesta vielä radoille) ja sen varsa Cultavauhti vielä liian nuori ja hidas - sen tähtäimenä on mahdollisesti Pikkupelmann). Suomenhevosrintama on muutenkin nyt vähän vaisun oloinen, nuorikot petraavat mutta "keski-ikäiset" tuntuvat vain köpöttelevän huvikseen. Lämminverisistä ei oikein osaa vielä sanoa mitään, ehkä löytyy joku tai sitten ei. Synkkää tämä lama-ajan raviharrastus, toivotaan että täältä noustaan vielä :)