Peitsarit ovat aina saaneet virtuaalisessa ravimaailmassa melko merkityksettömän roolin, vaikka välillä niitä onkin ollut enemmänkin radoilla. Tällä hetkellä peitsareita kyllä löytyy, mutta niitä on vähän (ellen ole täysin sokeaksi tullut). Peitsarit itsessäänhän ovat virtuaalimaailmalle aikamoinen anti. Suomessa peitsareita ei ole näkynyt, mutta virtuaalimaailmassa ne ovat hieno mahdollisuus. Kuitenkaan tätä mahdollisuutta ei ole helppoa hyödyntää.

Itselläni peitsareita on kuusi kappaletta, joista oreja on neljä ja tammoja kaksi (nurinkurista, tiedän). Yhtä lukuun ottamatta kaikki peitsarini ovat Noble Pacer Studin, virtuaalimaailman ensimmäisen ja ainoan peitsaritallin, kasvatteja. Onkin tarkan työn ansiota, ettei kukaan niistä ole sukua toisilleen. Ongelmia on kuitenkin luvassa sukujen takia. Jos haluaisin jalostaa hevosista omaa linjaa, se tyssäisi melko äkkiä, kun kaikki hevoset alkaisivat olla sukua toisilleen jo kolmannen polven tienoilla ellen saisi hankittua lisää peitsareita. Tämä lisäys taas olisi hankalaa, koska en pystyisi hommaamaan kuin maksimissaan kaksi kerrallaan ja vähintäänkin useamman kuukauden väleillä (tammat ovat 12 ja 7 vuotta ja orit puolestaan 10, 5, 3 ja 2 vuotta (+ salainen mysteeriorini 8v.)), jotta saan ne mahtumaan sarjoihin. Typeränä (?) perfektionistina haluan kuitenkin jalostukseen käytettävien hevosten olevan edes jonkin verran raveissa visiteeranneita, eikä tämä helpota asiaa yhtään, kun hevoset ovat niin eri ikäisiä.

Ja sarjamäärä onkin seuraava iso ongelma peitsarien suhteen. Jos raveissa on yleensäkään lähtöjä peitsareille, niitä on vain muutama, käytännössä yleensä kaksi (aloittelevat ja konkarit). Tämä puolestaan on hankala selvittää, sillä sarjoja ei kannata järjestää paljoa enempää nykyisellä peitsarimäärällä, mutta toisaalta peitsareita ei voi hankkia suurempia määriä juuri sarjamäärien takia. Sarjamäärä vaikeuttaa myös kehitystä. Nopeammat kulkevat hiukan hitaampien ehdoilla ja hitaammat taas nopeampien ehdoilla. Tämä asia kaipaa kipeästi parantamista. Nyt olisikin juuri Sinun aikasi hankkia yksi peitsari valikoimiisi, eikö totta?

Olen varsin yllättynyt siitä, miksi peitsareita on niin vähän. Internetistä löytyy tietoa peitsareista myös suomen kielellä - ja eritoten virtuaalitalleille tietoa tarjoaa Virginian peitsari-info. Foorumilla voi kysellä mieltä askarruttavia asioita, ja tietenkin myös kokeilemalla oppii, esimerkiksi minä kuulin kunnolla peitsareista vasta virtuaaliravaajien kautta. Uskaliasta laajentamista peitsareihin en ole kertaakaan joutunut katumaan - pikemminkin olen kokenut oppineeni paljon ja saaneeni vielä enemmän takaisin.

Kenties joskus pääsen järjestämään mielessäni kummittelevan suurkilpailun peitsareille - sikäli mikäli peitsareita tulee joskus olemaan enemmän.