Viime päivinä on jäänyt aikaa miettiä virtuaalitalleilujani, ja tänään päätin ottaa silmiini kasvatusasiat, ja tietenkin ensin kotoisat suomenhevoset. Tallin olemassa oloaikana meille on syntynyt yli 17 suomenhevoskasvattia, joskin listoilla näkyy juuri nyt vain ne 17 kpl.  Arvioinnit on laadittu koneelle päivitettyjen starttien perusteella, hevosten sivuilta siis saattaa yhä puuttua muutamia startteja. Heräsin miettimään äskettäin, mitä kasvatuksesta on oikein jäänyt käteen, joten nyt on pakko hehkuttaa pientäkin menestystä, että on taas mieltä suunnitella ensi vuoden kasvatussuunnitelmia uusiksi.

Vanhin kasvattimme on Verivelka, joka aloitti lupaavasti kolmivuotiskaudella olemalla Taikasumun sh-nuortenmestari ja keräämällä kahden ensimmäisen kilpailuvuotensa aikana jo melkein 10 000v€. Se ei kuitenkaan parina seuraavana vuonna päässyt aivan terävimpään kärkeen kiinni, vaan kärkkyi lähinnä rahasijoilla. Kuusivuotiskauden lopulla kuitenkin alkoi taas paukkua, kun tamma sai vSE:n nimiinsä ennätyksellä 22,4kex - kyllä, laukan kera, ja sen jälkeen voitti vielä seuraavan starttinsa. Seuraavat vuodet mentiin vähillä starteilla, mutta kohtuullisesti, ja yhdeksänvuotiaana Elovena 2008-lähdössä sijoituttiin toiseksi. Viimeisin startti oli pieneltä tauolta paluuta Vaskessa, sija oli 4/8 ja aikana 24,1kex, tästä on hyvä jatkaa. Tamma on emänsä paras varsa, ja BJT:n hienon NJY Topiaksen varsa, joten odotan myös jalostuksessa näkeväni edes jonkinlaista jälkeä tammalta, jos mitään ei satu sitä ennen.

Nykyisin Vaskessa vaikuttava Savitaipaleen Sointu on toinen kasvattimme, joka on selvästi terävöitynyt päästyään Unicin käsiin. Meillä tamma ei voittanut kertaakaan, Unicin käsissä jo ainakin kaksi kertaa, ja voittosummakin on ehtinyt tuplaantua. Tuntuu näin äkkiseltään olevan suht tasaisesti rahasijoilla ja ennätyskin on parantunut reippaasti - ei siis aivan turha varsa taida tämäkään olla. Pitääkin nurista U:lle statistiikan päivittämisestä.

Sitten päästäänkin jo lempilapseeni, Savitaipaleen Cultessiin. Tämän pojan tie oli varsana kovin kivinen, ensin myin sen vaellusratsuksi toiselle virtuaalitallille, josta se kuitenkin palautui meille ja oli jäädä hunningolle, kun en oikein tiennyt mitä tehdä sen kanssa. Onneksi päätin kuitenkin tunnearvoista pitää sen ja kokeilla raviuraa. Koelähtö meni vasta kolmannella yrittämällä läpi, mutta sitten kolmivuotiskauden viidestä startista voittoon päätyikin kolme. Nelivuotiskaudella alkukauden meno näytti samalta, sitten tuli vähän takapakkia ja sitten kolisteltiin taas voittaja-aitiossa. Viisivuotiskaudella täysosumat jäivät kokonaan saamatta, mutta sijoituksia tuli ja kuusivuotiskaudella oltiin yhtä starttia lukuunottamatta aina viiden parhaan joukossa. Kahdeksanvuotiskausi pyhitettiin kuninkuusraveille (josta blogissa onkin puhuttu aiemmin), jossa kovassa seurassa pärjättiin yllättävänkin hyvin, lopputuloksena kolmas sija.

Yksi kahdesta rakkaimman virtuaalioriini ulkopuolisille myydyistä varsoista on Savitaipaleen Finaali. Derekan tapaan ori on paljon kisannut ja vieläkin kilpaileva. Sillä on jo huimat viisi varsaa, joten saan olla aika tarkkana omien tulikettulaisvarsojeni kanssa, ettei Tuliketun nimi yleisty sh-suvuissa liikaa. Vielä orilla on vähän kiinniotettavaa ennätyksen suhteen isäukkoonsa, vaikka voittosumma onkin jo paljon korkeampi. Uskon kuitenkin tästä vielä vauhtia löytyvän, joten seuraillaan.

Puskajussiruuna Vikker on itsepäinen, hankala vikuri, joka kuitenkin onnistui näyttämään Cultessin tapaan Tulikettulaisten suurkilpailumenestystä, sillä ruuna voitti Viekser Muistoajon Unicilla kilpaillessaan. Ilmeisesti ensimmäinen ruuna voittajana ko. suurkilpailun historiassa, joten on se ainakin jotain saavuttanut. Ruunaaminen tuntui muutenkin olevan Vikkerin lippu maineeseen, sillä sen jälkeen alkoi statistiikkakin näyttää paremmalta. Ruuna keräsi mukavan voittosumman ja ennätyksen, minkä varjolla saatoin siirtää riitapukarin loppuelämäkseen tarhalomalle. Ainut harmi vain on se, että se on ruuna, eikä siitä jäänyt yhtään varsaa. Mutta, mennyttä on turha katua, joten katsotaan tulevaisuuteen.

Ainut tulikettulaistamma Savitaipaleen Kultatuli on piakkoin siirtymässä Unicille, sillä kaikki minulla huonosti menestyvät hevoset tuntuvat menestyvän Unicin käsissä paremmin ja jalostusarvoa tammalla ei suuremmin minulle ainakaan tällä hetkellä ole, vaikka se onkin Vikkerin täyssisar. Toivotaan, että Unicorn löytää tammasta sen kipinän, meidän valmennusmetodimme eivät tunnu tammaan tepsivät. Tamma voitti ensimmäisen kerran vasta viisivuotiskaudella, eikä ole sen jälkeen osunut kultasuoneen. Noh, ainakin Unic pelasti sen menemästä lihatehtaalle.

Nuorikko-oriini Savitaipaleen Hopeatuli ei ole vielä kummemmin ehtinyt kisailemaan. Pikkupelmann 2008-finaalissa se laukkasi, vaikka karsinnoissa se oli kolmas parantaen ennätystäänkin. Toivon mukaan terävöityy vanhemmaksi päästyään ja saadaan tästä ehkä jopa mukava Liinaharjan Hopea-linjainen siitosori (ja itse asiassa suunnitelmissa on vielä jatkaa hopea-nimeämislinjaakin). Aika näyttäköön tämänkin osalta.

Edellä mainitun Savitaipaleen Finaalin varsa Savitaipaleen Visiotar on tuottanut hiukan ongelmia. Se pääsi raviuran alkuun ihan kohtuullisesti, mutta siihen se tuntuu jäävän. Jos on tunnuttu pääsevän menestyksen makuun, on maalilinjalla sijoitus kuitenkin ollut melkein poikkeuksetta neljäs. Noh, katsotaan parantuvatko tulokset nyt tauolta palatessa yhtään, vai pitääkö yrittää keksiä jotain uutta. Montéssa voisi kenties vaikka yrittää, jos muu ei tunnu sujuvan.

Aika ennakkoluulottomasti myymäni Inspiraatio S sai kärsiä ennakkoluulottomuudestani. Se on jo ties kuinka vanha, eikä tallin etusivun karu taukoilmoitus paljoa tamman tilaa kohenna. Noh, eiväthän kaikki varsat aina radoille pääse joten ei parane kummemmin valittaa. Tammalla voi hyvinkin olla tullut tauti, ainakin ihan pikkuvarsana se tuntui olevan vähän muita varsoja vaisumpi.

Ratatalli Mailissa asuvan Savitaipaleen Monan tilasta ei myöskään ole sen kummempaa tietoa. Talli on kesälomalla vielä keskellä talvea, joten ei varmaan ainakaan ihan heti kannata odottaa paluuta. Alkuvuoden kasvateilla tuntuu olevan vähän huono menestys radoille pääsemisen suhteen, mutta katsotaan.

BJT:n hoiviin päässyttä Helmen Hopeaa ei ainakaan tarvitse sääliä, se on käynyt keräämässä radoilta jo yli 10 000v€ ja ollen Kriteriumin viides (kaikkea sitä oppiikin kasvatteihin tutustumalla, en edes tiennyt että kriteriumia järjestetään). Tälle ei voi toivottaa muuta kuin hyvää jatkoa raviuralle.

Loput kuusi varsaa ovat vielä niin aloittelevia, että kerron niistä lisää joskus myöhemmin. Omassa tallissa on yksi ori, joka odottelee radoille pääsyä maaliskuussa, loput ovatkin muilla mailla.