No nyt on ravimaailmaankin rantautunut buumi lopettamissuunnitelmista. Hevostalli.netissähän tämä on yleistä touhua aina silloin tällöin. Syyt lopettamiseen ovat yleensä yksinkertaisia. Aloitetaan siitä ensimmäisestä ja tärkeimmästä syystä: Merkityksettömyys. Tallin pitäjän mielestä hänen työnsä on merkityksetöntä. Kukaan ei osta kasvatteja eikä kukaan muista häntä.

Lähdetäänpä purkamaan tätä asiaa ihan reaalitilanteesta. Tällä hetkellä tilanne on se, että varsoista on roimasti ylitarjontaa. Edellisetkään eivät mene kaupaksi. Jos nyt haluaa saada myytyä varsansa, sen täytyy olla todella erilainen kuin muut, ja sitä pitää osata kaupata oikeassa paikassa ja oikealla sävyllä. Myös keskitason ja ruputason hevoset menevät kaupaksi, kunhan niitä osaa kaupata oikein. Odota, että markkinoilla on vähän hevosia ja kauppaa hevosesi juuri silloin. Näin ne menevät heti. Ja tosiasiahan on, että nykyisin osa hevosista kaupataan messengerin ja hevostalli.netin ravikeskustelujen välityksellä, sillä läheskään kaikki eivät pyöri päivittäin ravilistalla. Fakta on, että ht.net on kuitenkin paljon nopeampikäyttöinen kuin ravilistan foorumi.On paljon helpompaa kysyä mesessä porukalta, että onko teillä nyt sitä yksipolvista suomenhevosoria miun tammalleni x:lle, kuin kirjoittaa foorumille viesti ja odottaa parhaimmillaan viikkokin että joku vastaa - jos edes vastaa.  

Ravilistalla kaupataan enemmän näitä ns. vanhalinjaisia hevosia, kun taas hevostalli.netissä kaupataan uudempisukuisia hevosia. Nykyään kasvatteja ei vain enää voi myydä niin helposti pelkän kasvattajan nimen voimin. Enää ei myöskään ole niin selviä huippusukuja - jokainen ajattelee itse ja muodostaa oman käsityksensä hyvästä suvusta. Sinun mielestäsi hienosukuinen kasvatti voi toisen mielestä olla yhtä tyhjän kanssa. Jos sinä haluat ostajia, sinun täytyy lukea siinäkin suhteessa markkinoita: jos lyhytsukuiset menevät kaupaksi, kannattaa kaupata niitä. Mukana on myös sellaisia harrastajia, jotka haluavat luoda uutta linjaa. Se kaventaa hevosmarkkinoita omalta osaltaan: toinen talli painottaa lyhytsukuisiin ja toinen pitkäsukuisiin. Eivät nämä kaksi tallia käy kauppaa keskenään.

Usein esille nostetaan myös nuorilla, keskeneräisillä hevosilla teetetyt kasvatit. Jos hevosella ei ole oikeasti hyvää sukua takanaan ja se on senastisella urallaan pärjännyt huonosti, älä myy sen varsoja. Jos huonoista hevosista haluaa varsan, täytyy varautua siihen, että varsa jää itselle. Huonoa hevosta ei yleensä kukaan halua ostaa. Toki jotkut haluavat kokeilla onneaan, koska virtuaalimaailmassa mitättömien vanhempien varsakin voi arpaonnen voimin tulla hyväksi kilpuriksi. Vasta jos tämä varsa menestyy, kannattaa alkaa kaupitella useampia varsoja samoista vanhemmista. Jokaisen hevosen ei myöskään ole pakko saada sitä kahtasataa varsaa. Pari hyvää varsaa on aina parempi kuin kaksikymmentä huonoa. Kasvattajat haluavat nähdä hevosistaan varsoja, mutta olisi fiksumpaa karsia huonot pois jalostuksesta. Keskivertotason orille voisi aivan hyvin teettää yhden tai kaksi jälkeläistä ja ruunata sen. Jos nämä jälkeläiset sattuvat olemaan hyviä, on olemassa virtuaalimaailman ah-niin-ihana pakaste, jolloin nykyiselle ruunalle saa vielä varsoja.

Jos tuntuu siltä, että oma työ on merkityksetöntä, siitä täytyy tehdä merkityksellistä. Hommaa hevosia, joilla on sinulle merkitystä ja jotka oikeasti voivat saavuttaa jotain. Hanki hevoskanta, josta pidät. Kasvata pääasiassa itsellesi - sitähän tämä harrastus loppujen lopuksi on. Mitä tulee siihen, että kukaan ei tunne sinua ja ketään ei kiinnosta, olet todennäköisesti väärässä. Mitä olen messengerissä keskustellut, niin tosiasia on, että kyllä ihmiset muistavat teidän tallinne ja teidät, mutta turhat vierailut vaan ovat jääneet vähemmälle. Useat virtuaaliharrastajat eivät viitsi kirjoitella turhaa sontaa vieraskirjoihin. Kävijälaskureissakaan nämä käynnit eivät välttämättä näy, sillä esimerkiksi minä surffaan tallin sivuille usein jonkun hevosen sivujen kautta ja jos laskuri on etusivulla, niin eihän se näy.

Lyhyesti sanottuna: lue markkinoita ja usko itseesi. Voi olla vaikea uskoa, mutta kyllä aika moni meistä käväisee teidän tallienne sivuilla ja tykkää kasvateistanne, vaikkei niitä ostaisikaan. Jalostus on pitkäkestoista ja toisinaan puuduttavaakin hommaa. Hyvät suvut eivät synny sormia napsauttamalla ja hyvän suvun varsastakaan ei tule aina hyvää. Voit joutua etsimään omaa huippusukuasi vaikka kymmenen vuotta, joten pitkäjänteisyyttä peliin. Kyllä me ymmärrämme, että tämä touhu turhauttaa, joten ota välillä tauko ja vedä syvään henkeä. Kyllä se siitä. Tee virtuaaliharrastuksesta itsellesi tärkeää, ja luota omiin kykyihisi. Älä lannistu vastaiskuista, vaan taistele.