Viime aikoina on ihmetelty sitä, miten vrer:n alaisia raveja on niin vähän: joulukuussakin raveja oli vain 8 kappaletta, joista kaksi oli vrer:n koelähtöraveja. Tammikuun tilanne näyttää jo hiukan paremmalta, raveja on 12 tähän mennessä (2 kl-raveja), mutta parannusta tuohonkin lukuun olisi silti mukava nähdä.

Lainausta omasta kommentistani aiheeseen hevostalli.netin virtuaalipuolen topikissa "Ravikeskustelu 167":
"Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin kalenteriin oli melkeenpä tunkua :s Ravipäivät muuttui aika usein kun joku oli ehtinyt just nenän edestä varata sen "oman" päivän. (tai sit mie oon vaan vanha ja muistan väärin)

Siinä mielessä miua vähän ihmetyttää nykytilanne, kun ei tarvitse enää rankingpisteitäkään lähettää. Se oli jotenkin hirmu sekavaa, kun sitten ei itsekään pysynyt perässä, että mistä oli lähettänyt tulokset ja mistä ei ja miten päin ne tulokset sitten sotkettiin loppupeleissä.

(Joskin tässä on hassusti oma ravikaakki ojassa... tiedän mimmosta rankingin päivitys on niin en tykkää ite lisätä omaa työtaakkaani pitämällä vrer-raveja, kun joudun rankingia päivittämään xD)
"

Olen ollut mukana vuoden 2006 lopusta saakka enempi vähempi aktiivisena, joten osaan jo jonkin verran eroavaisuuksia bongata. Järjestin itsekin aikanaan vrer-raveja suhteellisen paljon, joten kokemusta siltä saralta löytyy. Nykyisin ravipäivän saa käytännössä suoraan toivomalleen päivälle, ja valinnanvaraa on. Ennen oli toisin: sitä otettiin se päivä joka satuttiin saamaan. VRER:n kalenterissahan on sääntönä, että vain yhdet ravit päivälleen (poikkeus koelähtöravipäivinä 1. ja 15. päivä jolloin voi järjestää myös tavalliset ravit), mikä selittää nämä hiukan hämärät päivänvaihdokset.

Vähän aikaa sitten tehtiin myös muutos, jonka mukaan rankingpisteitä ei enää tarvitse lähettää (ne kerätään kutsuista ko. asiasta vastaavan henkilön toimesta). Tämä selkiyttää ravien järjestämistä ja ehdottomasti helpottaa sitä. Nyt ravien pitäjälle jää tehtäväksi lähinnä vain anoa kutsu - kuulostaako vaikealta? Ei, ei minustakaan. Miksi siis VRER-raveja ei järjestetä enempää?

Omalta osaltani voin todeta osasyyn olevan rankingien päivittämisessä. Tiedän, että se on tylsää ja puuduttavaa hommaa, joten en halua itse lisätä päivitettävää määrääni. Vastuullani kun on peitsari- ja kylmäveriranking, joista viimeksi mainittu on lämminveristen lisäksi toinen työläimmistä päivitettävistä. Ennenhän VRER-ravien suosiota lisäsivät niistä saatavat ranking-pisteet, rankingin kärkihevoset olivat ehdottomasti aikanaan kovia nimiä. Nyt ranking on kuitenkin takkuillut useamman vuoden, joten sen arvostus on laskenut pohjamutiin. Se lienee yksi syy alaisten ravien vähenemiseen.

Totesin myös samaisessa keskustelussa, että "VRER:n syksyn katkos varmasti tekee paljon hallaa (en osaa itsekään enää seurata kalenteria samalla tavalla kuin ennen), mutta mietin myös että ollaanko myö vaan liian laiskoja :D Yksi maili sinne tai tänne nyt ei kovin iso taakka ole. Jep, melkein saman työn sitä tekee laittaessaan kutsumainoksen tänne höttönettiinkin. Varmaan oma pointtinsa on myös se, että oletetaan että vrer:n raveista pitää olla tulokset äkimmin kuin villeistä ja pitää olla enemmän tietoa ajoista jne => enemmän paineita."

Kulunut vuosi oli VRER:lle oikea kaaos, ja villien ravien suosio räjähti sitä kautta käsiin. Huomattiin, että villien arvostus ei ole sen pienempi kuin vrer:n alaistenkaan. Nyt VRER:n palattua takaisin ei osatakaan enää seurata ravikalenteria samalla tavalla, enkä ole varma onko kiinnostuskaan enää samalla tasolla. Totta, villeissä ei tarvitse lähettää anomusta minnekään, mutta toisaalta jossakinhan niitä on kuitenkin mainostettava. Onko siinä sitten suurta eroa, että lähettääkö sen yhden mailin vai kutsumainoksen. Tierra totesi keskustelussa, näin: "Eipä sinne VRER:n kalenteriin muuta intoa ole laittaa kisoja kuin se, että sieltä moni löytää sen. Hyvin kylläkin aina saanu täytettä villeihinkin kun on täällä huudellu ^^", josta voinee päätellä että nykyään ei ole suurta eroa villien ja alaisten ravien osallistujamäärissä. Ennen villeissä oli ehkä hiukan vähemmän osallistujia, mutta nyt tilanne on vähintäänkin tasapainossa, ellei peräti jopa keikahtanut villien puoleen. Muistelen ainakin, että ennen oli muutamia harrastajia, jotka eivät villeihin osallistuneet (joskin on todettava, että villejä raveja oli yhteen aikaan hyvin vähän).

Peppi totesi puolusteluikseen, että "Mä en kanssa VRER raveja tykkää niin paljon järjestää kuin villejä, ja siihen on aika monta syytä. Just toi että tulokset pitäisi tulla ajallaan ja sitten kaikki sääntöjutut, ei voi pitää esim. rajattomia tai omia isopalkintoisia suurkisalähtöjä, kun en oikein niitäkän jaksaisi anoa :D"

Tuloksien ajallaan tulemisesta voi olla montaa mieltä, mutta kyllä alaisus omat paineensa luo. Villeissä ei odotuksia voi ihan yhtä korkealle laittaa. Kuten keskustelussa totesinkin, myös alaisissa voi pitää rajattomat ravit. Lähdöt täytyy kyllä suunnitella hyvin, koska VRER-raveissa täytyy olla 10 lähtöä. Esimerkiksi tällaisella lähtöryhmällä sen saa: 3v kv, 2v lv, kv peruslähtö (avoin), lv peruslähtö (avoin), monte kv, monte lv, a-ponimonte (tai vaihtoehtoisesti 3v/ennätyksettömät), b-ponimonte (-"-), a-ponit, b-ponit. Tadaa, tasan kymmenen lähtöä.

Saas nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan VRER:lle ja VRER:n alaisille raveille. Meidän harrastajien tehtävä on kuitenkin tukea kattojärjestöämme jollakin tapaa, ja esimerkkinä siitä tietysti saadaan se, että järjestöä tuetaan pitämällä sitä ylläpitäviä raveja? Joten hopihop, raveja järjestämään.