Leenan omistama Yep Trotters (varasivut, serveriongelmien takia) on yksi ravimaailman pitkäikäisistä talleista, se on perustettu vuonna 2004 ja on vieläkin hyvissä voimissa. Muistan itse ihailleeni Yepiä kaukaa ravitalleilua aloittaessani. Yep on jotain sellaista, joka säilyy muuttumattomana mutta pystyy silti uudistumaan samaan aikaan. Serveriongelmien takia on Yep ollut aika vähällä huomiolla, vaikkakaan ei suinkaan ansaitusti. Yep on jotakin, joka ihmisten tulisi tietää.

Ja tokihan vähänkin pitempään ravipiireissä pyörineet tunnistavat Yepiläiset hevoset. Lämminverikasvatit tunnetaan Yep -loppuliitteestä ja suomenhevoset puolestaan J.E.P. -etuliitteestä. Mainitsemisen arvoisia on useita, mutta mainittakoon tällä kertaa vaikkapa viime aikoina esillä ollut J.E.P. Vauhtiveikko, joka on mm. tämän vuoden ravikuninkaan isä. 

Tallissa on niin monta pientä yksityiskohtaa, että vähemmästäkin voisi luulla olevansa oikean tallin tiloissa. Yepissä on peräti oma ajankulkunsakin, jota tallissa noudatetaan varsin tarkasti. Sivuilla olevia kuvia on helppo jäädä katselemaan pidemmäksikin aikaa (joskin tallin sivulta on muutenkin työlästä poistua, kun voisi vaan tutkailla tallia loputtomiin). Tallista tietää joka silmäyksellään, että sitä pitää ihminen, joka tietää raviasioista paljon. Välillä tietomäärä on jo melkein liiallisenkin tarkkaa, mutta kokonaisuus on silti tasapainoinen ja selkeä.

Kasvatustoimintaa tallissa on ollut jo vuonna 2004, joten on vaikeaa alkaa eritellä kasvatteja kovin tarkasti. On kuitenkin hyvä sanoa, että tallista löytyy joka vuosi hyviä hevosia (esimerkiksi myynnissä oleva J.E.P. Matias on niin houkutteleva, että olen siinä ja siinä kirjoittamassa ostotarjousta). Lämminverikasvateista voitaneen mainita esimerkiksi vuoden 2008 Derby-voittaja Long Con. Lämminverikasvatus on selvästi suuremmassa roolissa tallissa, mutta myös suomenhevosista löytyy monta hyvää juoksijaa.

Tallissa on myös ravitoimintaa, ja on ihan pakko kiitellä hyvistä lähdöistä ja sarjamäärityksistä. Suurin osa raveista on villejä, ja jos yhtään osaan lukea, niin Yep on järjestänyt vain kahdet VRER:n alaiset ravit. Yepissä on todennäköisesti realistisimmat ravimääritykset ravipiireissä. Tosin pakko on kritisoida sen verran, että serveriongelmien takia olemme joutuneet kitumaan ilman Yep-raveja - onneksi sentään luvassa on parannus tilanteeseen.

 

Joten nyt, jos koskaan, teidän olisi aika tutustua Yepiin.